Diety

Smaki Pogranicza


Kuchnię pogranicza charakteryzuje tradycja kuchni lubelskiej – receptury na dania znane są od lat, a potrawy uwielbiane przez Polaków po dziś dzień. Najbardziej znanymi są pierogi, kulebiaki i bigosy. Mimo, że kiedyś uznawane za dania chłopów, obecnie podawane są w niemal każdej restauracji. Na kuchnię pogranicza wpływ miały inne kuchnie: białoruska, ukraińska i polska – stąd nazwa.

Potrawy były (i nadal są) smaczne, dzięki produktom z własnej hodowli warzyw, mięsa, oraz produkcji mąki. Większość potraw przygotowywana była na bazie mąki, kaszy i ziemniaków – dodatkowo, koniecznie okraszana skwarkami z mięsa lub słoniną. Okres letni to głównie dania opierające się na surowych owocach i warzywach (np. w surówkach). Wśród najbardziej znanych potraw obiadowych znajdują się: Kulebiak Generałowej Kickiej, Bigos Myśliwski, Tradycyjne Gołąbki, Pierogi i Kulebiaczki.

Powiat Łęczyński to niemal zagłębie receptur na różnego rodzaju zupy. Zupa była potrawą całodzienną i jadano ją rano, w południe i wieczorem. Kiedyś operiała się na ziemniakach i mące – dziś receptury nieco się zmieniły, ale sentyment do zup widać chociażby w łęczyńskich restauracjach. Warto spróbować Prażuchę, Krupnik Chłopski oraz Barszcz z botwinki.

Świeża mąka oraz łatwy dostęp do chrupiących warzyw i soczystych owoców spowodował rozkwit kuchni dworskiej, która bazowała na tradycyjnych daniach, z tą różnicą, że były podawane bardzo wykwintnie. Popularne na łęczyńskich (oraz lubelskich) dworach były Gołąbki oraz placki z buraków cukrowych.

Turyści odwiedzający wschodnią Polskę muszą koniecznie spróbować Smaków Pogranicza – większość znajdą w lubelskich, podlaskich i przede wszystkim łęczyńskich restauracjach oraz gospodarstwach agroturystycznych.

źr. Mapa-Polski.org

Diety
Dieta kukurydziana
Diety
Dieta szpinakowa
Diety
Dieta buraczana
There are currently no comments.