Przepisy

Klasyczna lasagne


Składniki: 14 płatów lasagne, 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 8 pomidorów bez skórki, duży ogórek konserwowy, czerwona papryka, duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, ok 2/3 szkl. mleka, 1 jajko, łyżeczka soku z cytryny, 30 dag żółtego sera, ketchup, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej i 2 łyżki margaryny.

1. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Smażymy 5 minut stale mieszając.

2. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory, i w mniejszą ogórka konserwowego i paprykę. Dusimy kolejne 5 minut.

3. W osobnym rondlu roztapiamy masło i łączymy z mąką. Chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, po czym dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Studzimy i mieszamy z jajkiem.

4. Ser ścieramy na tarce. Płaty makaronu gotujemt 3-4 minuty. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.

5. Płaty ciasta układamy na wysmarowaną olejem formę. Gdy przykryje dno, rozkładamy na nich 1/3 masy mięsnej. Na masę lejemy 1/3 sosu beszamelowego i posypujemy 1/3 startego sera. Ponownie układamy płaty makaronu i robimy tak do końca składników. Na samej górze powinien znajdować się makaron polany niewielką ilością sosu beszamelowego. Całość smarujemy cienką warstwą ketchupu. Całość pieczemy 40 minut w temp 180 stopni.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.