Diety

Dieta Kapuściana


Wśród znawców tematyki diet, ta uważana jest za jedną z najzdrowszych. Nie tylko pomaga w schudnięciu, ale także dostarcza witamin – przez co wzmacnia odporność organizmu.Dieta kapuściana, bo o niej mowa, daje efekty już po siedmiu dniach. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami diety.

Jak sama nazwa wskazuje, głównym bohaterem diety jestkapusta. W kapuście znajduje się dużo witaminy C, z grupy B i A. Zawiera wapń, potas i żelazo. Udowodniono, że jadanie conajmniej jednej surówki z kapusty tygodniowo chroni przed rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Wskazane jest jedzenie surowej kaupsty. Sok ze świeżej kapusty pomaga osobom z problemami żołądkowymi. Liście kapusty pomagają przy bólach reumatycznych, odmrożeniach i zapaleniach żył. Wystarczy liść kapusty (w całości) ugotować w małej ilości wody i przyłożyć do bolącego miejsca. Więcej o kapuście przeczytasz w artykule NA ZDROWIE-KAPUSTA!

Dieta kapuściana jest dobrym rozwiązaniem dla osób chcących szybko schudnąć. Trwa 7 dni i można przez ten czas stracić nawet 6 kilogramów! W jadłospisie diety znajdziemy dania z kapusty białej lub włoskiej. Oprócz dobrze ułożonego menu, dieta wymaga częstego ruchu.

Przewwskazania diety kapuścianej

Na dietę kapuścianą nie powinny przechodzić osoby z obniżoną odpornością, np. po przebytej chorobie. Najlepiej nie stosować jej w okresie jesienno-zimowym.

Ponieważ dieta kapuściana ma monotonny jadłospis, organizmowi może z czasem zabraknąć innych ważnych składników mineralnych i  witamin. Tak więc unikać ją muszą anemicy, kobiety w ciąży i osoby ciężko pracujące fizycznie.

Dieta nie nadaje się dla osób, które mają znaczną nadwagę. Jest przeznaczona dla tych, którzy chcą zrzucić zbędnych kilka kilogramów. Należy ją stosować jedynie przez 7 dni. Niestety, nie mamy gwarancji, że nie napotkamy po jej zakończeniu efektu jo-jo. Dzieje się tak często, gdyż jest to dieta błyskawiczna. Dlatego po wyjściu z diety powinniśmy powoli wracać do poprzeniego sposobu odżywiania, uwzględniając w diecie więcej warzyw i owoców.

Co jeść na diecie kapuścianej?

Dzień 1
Śniadanie: zupa kapuściana +filiżanka czarnej kawy
II śniadanie: lekka sałatka warzywna
Obiad: zupa kapuściana + gorzka herbataPodwieczorek: jabłko
Kolacja: duże ilości soku owocowego

Dzień 2
Śniadanie: porcja gotowanych zielonych i liściastych warzyw
II śniadanie: lekka sałatka warzywna (mniejsza porcja)
Obiad: zupa kapuściana
Kolacja: 2 pieczone ziemniaki w mundurkach bez soli

Dzień 3
Śniadanie: zupa kapuściana
II śniadanie: jabłko lub gruszka + gorzka herbata
Obiad: gotowane warzywa (oprócz ziemniaków)Podwieczorek: lekkostrawne owoce
Kolacja: mała porcja zupy kapuścianej

Dzień 4
Śniadanie: zupa kapuściana
II śniadanie: bananObiad: 3 banany
Kolacja: 2 litry odtłuszczonego mleka + duże ilości wody mineralnej niegazowanej

Dzień 5
Śniadanie: zupa kapuściana
Obiad: 200g chudego mięsa
Kolacja: 6 pomidorów + duże ilości wody mineralnej niegazowanej

Dzień 6
Śniadanie: zupa kapuściana
Obiad: porcja chudej ryby
Kolacja: talerz zielonych warzyw: brokuły, papryka, sałata

Dzień 7
Śniadanie: zupa kapuściana
Obiad: brązowy ryż z niskokalorycznymi warzywami
Podwieczorek: soki owocowe
Kolacja: woda i soki owocowe

Diety
Dieta kukurydziana
Diety
Dieta ogórkowa
Diety
Dieta pomarańczowa
There are currently no comments.