Diety

Dieta 1500 kalorii z błonnikiem


Droga Czytelniczko. Odchudzanie to nie tylko kalorie. To także substancje, które wspierają nasz organizm w walce z uporczywym tłuszczykiem. Dziś proponujemy Ci dietę 1500 kalorii – wzbogaconą o cenny błonnik.

Dlaczego błonnik? Gdyż jest to zespół substancji odpowiadających za prawidłowy metabolizm. Jedzenie produktów z błonnikiem spowoduje, że przestaniemy mieć problemy z zaparciem, usuniemy nadmiar cholesterolu, zapobiegniemy przed nowotworami okrężnicy oraz stworzymy uczucie sytości. Wszystkie w/w powody idealnie pasują dla diety odchudzającej. Powszechnie wiemy, że Polacy zbyt mało uwagi poświęcają błonnikowi. Średnio jadamy jedynie 15 g… To za mało, ponieważ normalna dawka powinna sięgać 40g błonnika dziennie.

Źródeł błonnika jest wiele! O tym, jakich produktów jeść więcej, opowiadamy poniżej.

Zasady diety 1500 kalorii

1500 kalorii – tyle wystarczy, aby w organizmie niczego nie zabrakło. Z naszą 8-dniową dietą nie tylko schudniesz, ale zadbasz o układ pokarmowy! Jest to dieta, którą możesz powtarzać (nawetco miesiąc). W naszej diecie głównym bohaterem jest wcześniej wspomniany błonnik, jednak poprzez przygotowane dla Ciebie menu, dostarczysz także duże ilości białka, witaminy C, witaminy z grupy B, witaminę PP, witaminę E i beta-karoten.

Najważniejszą zasadą jest zjadanie potraw o łącznej dziennej kaloryczności 1500. Aby nie przekroczyć tej liczby, nie marnuj jedzenia i unikaj fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Skup się na najwartościowszych produktach. Od dziś, dla Ciebie najważniejszymi produktami są te bogate w błonnik: kasze, ryż, makaron dwujajeczny i czterojajeczny, soki w owoców cytrusowych, soki marchwiowe, nasiona dyni, mak, orzechy, wiórki kokosowe, chleb żytni, chrupki kukurydziane, musli, płatki pszenne i dżemy niskosłodzone. A co z owocami i warzywami? Ta lista jest o wiele dłuższa. Zacznijmy od owoców najbogatszych w błonnik: marakuja, daktyle, maliny, porzeczki czerwone, żurawina, czarne jagody, truskawki, winogrona, figi, cytryna, banany, brzoskwinia, borówki, grejfrut, mandarynki, mango, morele, nektarynki, papaja, śliwki i wiśnie. Lista warzyw: awokado, chrzan, zielony groszek, koper ogrodowy, bób, botwina, brukselka, czosnej, fasola szparagowa, karczochy, pietruszka, korzeń selera, bakłażany, brokuły, buraki, cebula, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, biała kapusta, czerwona kapusta, włoska kapusta, kukurydza i marchew.

Staraj się, by w/w produkty były jak najmniej przetwarzane.

Jadłospis diety 1500 kalorii

Dzień I
Śniadanie: jogurt naturalny + musli + sok owocowy (max 400 kal)
II śniadanie: 2 wafle ryżowe + 2 mandarynki + szklanka soku warzywnego (max 200 kcal)
Obiad: sałatka na bazie kalafiora + grzanki bez tłuszczu + banan + szklanka soku marchwiowego (max 450 kcal)
Podwieczorek: galarelka owocowa (max 220 kcal)
Kolacja: plastry pomidorów z serem typu mozzarella + kromka chleba żytniego + kiwi (max 230 kcal)

Dzień II
Śniadanie: jajko na miękko + pół kromki chleba żytniego + jabłko
II śniadanie: 2 wafle ryżowe + pomarańsza + garść daktyli + szklanka soku
Obiad: Sałatka na bazie gotowanego kurczaka + szlanka soku warzywnego
Podwieczorek: jogurt maturalny (lub maślanka) + marakujaKolacja: musli z mlekiem

Dzień III
niadanie: kanapki z twarożkiem i pomidorem + herbata bez cukru
II śniadanie: ryż z rodzynkami i musli + zielona herbata bez cukru
Obiad: porcja pieczonej ryby (np. dorsza) + gotowana marchewka + 2 gotowane kartofle + woda mineralna
Podwieczorek: sałatka owocowa na bazie arbuza
Kolacja: bułka grahamka z dżemem niskosłodzonym + woda mineralna

Dzień IV
Śniadanie: zupa mleczna z płatkami owsianymi + banan
II śniadanie: jogurt owocowy + szklanka soku warzywnego
Obiad: pieczone pulpeciki z idynka + ryż brązowy + surówka na bazie włoskiej kapusty + woda mineralna
Podwieczorek: bułka z kiełkami rzodkiewki + czerwona herbata bez cukru
Kolacja: wafle ryżowe + garść dowolnych nasion + kakao

Dzień V
Śniadanie: bułka z cienkimi plastrami żółtego sera + ogórek + herbata bez cukru
II śniadanie: sałatka na bazie pomarańczy
Obiad: 5 kotlecików sojowych + porcja gotowanej fasoli szparagowej + sok z owoców cytrusowych
Podwieczorek: koktajl owocowy na bazie jogurtu
Kolacja: beztłuszczowe zapiekanki z pełnoziarnistej bułki z dodatkiem szynki

Dzień VI
Śniadanie: serek waniliowy + świeże truskawki + pomarańcz
II śniadanie: batonik musli + sok owocowy
Obiad: grillowana pierś indyka + porcja gotowanych brokułów + sok owocowy
Podwieczorek: brzoskwinie wymieszane z sezamem
Kolacja: kanapki z chleba razowego i chudej wędliny + pomidor

Dzień VII
Śniadanie: zupa mleczna z kaszą
II śniadanie: garść musli + jogurt pitny
Obiad: zupa-krem z zielonego groszku + paluchy do piwa
Podwieczorek: kawałek ciasta marchewkowego
Kolacja: tosty z szynki i ananasa

Dzień VIII
Śniadanie: kanapki z twarożkiem i rzodkiewką + nektarynka
II śniadanie: garść winogron + herbata bez cukru
Obiad: kawałek pieczonej rolady z kurczaka z farszem szpinakowym + szklanka gotowanego kalafiora + sok owocowy
Podwieczorek: batonik musli z czekoladą
Kolacja: jogurt naturalny ze świeżymi owocami i nasionami

Diety
Dieta beztłuszczowa
Diety
Dieta pomarańczowa
Diety
Dieta na trądzik