Przepisy

Brownies z lodami truskawkowymi


Składniki: BROWNIES: 6 jajek, 1 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2,5 tabliczki czekolady, 1 1/3 szklanki mąki, szczypta soli. POLEWA: 170gram gorzkiej czekolady, 1 1/4 szklanki miękkiego masła, 1 3/4 szkl. cukru pudru. LODY TRUSKAWKOWE: 150 g truskawek, masło do podsmażenia, 2 jajka, szczypta soli, 12 dag cukru pudru, 300 ml śmietanki kremówki. DODATKOWO: jagody do ciasta i słodkie sosy do dekoracji.

1. Truskawki kroimy na ćwiartki, podsmażamy na rozgrzanym maśle i dokładnie studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy – do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubijamy na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu łączymy wszystkie masy. Dodajemy truskawki, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły.

2. Dwie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Trzecią (najmniejszą) czekoladą łamiemy na kawałki. Jajka razem z cukrem ubijamy na gęstą pianę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

3. Przygotowujemy polewę: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Masło ubijamy na puszystą, gładką masę. Dalej ubijając dodajemy cukier puder. Do powstałej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylać na przestudzone brownies. Ciasto dekorujemy jagodami i podajemy z lodami. Całość polewamy sosami.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.