Przepisy

Zupa ogórkowa


Składniki: 0,5kg żeberek lub część kurczaka, 0,75 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, kawałek pora, 1/4 szklanki ryżu, 0,4kg ogórków kiszonych, sól, pieprz, 200 ml. kwaśnej śmietany.

1. Mięso myjemy ,wkładamy do garnka ,zalewamy 3-ma litrami zimnej wody, solimy do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumowujemy i gotujemy 30-40 min.

2. Dodajemy pokrojone warzywa i ryż. Jak będą prawie miękkie dodajemy przecier ogórkowy, gotujemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości, kroimy i wrzucamy do zupy.

3. Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodajemy śmietanę. Aby się nie zważyła przekładamy ją do półlitrowego kubka i dodajemy do niej po łyżce zupy i tak do zapełnienia. Następnie zawartość kubka, wlewamy pomału do garnka – jednocześnie mieszając zupę.

Ryż można ugotować osobno.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.