Przepisy

Zupa-krem z dyni


Składniki: mała dynia, 2 marchewki, korzeń pietruszki, 2 duże ziemniaki, średnia cebula, ząbek czosnku, łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, nać selera, 1 litr bulionu z kostki, , pieprz i sól, mała śmietana 18 %.

1. Dynię,marchewki,pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kawałki i zalewamy wodą. Gotujemy, aż warzywa będą półtwarde.

2. Dodajemy nać selera, ziele angielskie, liść laurowy i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości warzyw.

3. Ceulę kroimy w kostkę, po czym szklimy na patelni. Dolewamy do zupy.

4. Przyprawiamy zupę kurkumą, solą, pieprzem i curry. Z zupy wyjmujemy liść, ziele i nać. Całość miksujemy blenderem. Podajemy z kleksem śmietany i grzankami.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.