Przepisy

Zupa-krem z czerwonych buraków


Składniki: 40 dag czerwonych buraków, 25 dag ziemniaków, 1 cebula, łyżka masła, 1 litr bulionu drobiowego, liść laurowy, łyżeczka posiekanego majeranku (lub suszonego), sól, pieprz, 2 łyżki octu, 2-cm. plaster imbiru (świeży lub z proszku – szczypta), śmietana i ulubione zioła do ozdoby.

1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki w dość cienkie słupki.

2. Cebulę szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy warzywa i liść laurowy, chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i octem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

3. Wyjmujemy liść laurowy i zupę miksujemy. Całość doprawiamy do smaku. Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do śmietany. Dekorujemy zupę kleksem śmietanowo – imbirowym.

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub diablotkami.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.