Szarlotka z migdałami
Składniki: 4 duże jabłka (najlepiej twarde), 8 dag masła, 1,5 szkl. mąki pszennej, 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1,75 szkl. brązowego cukru, 2 łyżki mleka, 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łżyczeka soli, płatki migdałowe, mąka i margaryna do tortownicy.
1. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia sól. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Do kruszonki dodajemy jabłka, cukier (jedną łyżkę zostawiamy!) oraz jaja wymieszane (ubite) z mlekiem.
3. Całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy na ciasto. Posypujemy odłożonym cukrem. Pieczemy 45 minut w 190°C. Gotowe ciasto popsypujemy płatkami migdałów.