Przepisy

Stek z dziczyzny z ziołami


Składniki: 1 kg sarniny, oliwa z oliwek, owoce jałowca, tymianek, , zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, kolendra ziarna, paparyka ostra, liść laurowy, pieprz cayenne, 2 duże cebule, wytrawne czerwone wino.

1. Do większego naczynia wlewamy pół szklanki oliwy z oliwek. Dodajemy po łyżeczce wszystkich zół i niecałą łyżeczkę ostrych przypraw. Mieszamy. Mięso kroimy w plastry i zanurzamy w marynacie. Zostawiamy w lodówce na conajmniej 12 godzin.

2. Mięso smażymy na patelni w marynacie. Po podsmażeniu dodajemy dużą szklankę wina i czekamy, aż odparuje cały alkohol. Dodajemy pokrojoną w żeberka cebulkę. Całość dusimy. Od czasu do czasu wlewamy wody, by mięso się nie przypaliło. Na koniec duszenia odparowujemy wodę.

Podajemy ze smaożonymi kotletami ziemniaczanymi, sosem z kurek, liściem sałaty i ulubioną sałatką.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.