Przepisy

Schab w sosie


Składaniki: 4 plastry schabu, cebula, kostka rosołowa mięsna, pieprz, sól, mąka z pełnego przemiału, oliwa z oliwek extra virgin, łyżeczka masła.

1. Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy (lub kroimy w kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka, tłuszcz zachowujemy.

2. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie ze smażenia mięsa. Przekładamy do garnka ze schabem. Zalewamy 1/2 litra wody, wkruszamy kostkę i dusimy 45 minut.

3. Około 3 łyżeczek mąki rozrabiamy z letnią wodą, wlewamy do mięsa i zagotowujemy.

Gotowy sos możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.