Przepisy

Ryż po kubańsku


Składniki: 10 plastrów wędliny (może być sprzed kilku dni), 5 pieczarek, szklanka ryżu, cebula, czosnek, zielony groszek, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, ostra papryka, odrobina oleju.

1. Wędlinę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na osobnej patelni. Odcedzić groszek.

2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty.

3. Dodać kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszać.

4. Do patelni wlać pół litra wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolać trochę wrzątku.

UWAGA! Do ryżu nie trzeba dosypywać pieprzu – danie jest ostre dzięki ostrej papryce. Można dodać pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone, a wędlina może być nawet sprzed kilku dni – odświeżymy ją dzięki odsmażeniu. Trzeba dobrze usmażyć pieczarki, gdyż potem mogą być zbyt gumiaste i blade. Ryż najlepiej smakuje z sokiem z owoców egzotycznych!

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.