Przepisy

Parówki w bułce


Składniki: 25g świeżych drożdży, 25 dag mąki, 1 jajko, 100ml mleka, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 8 małych parówek, 8 cieniutkich plastrów sera edamskiego, 1 jajko (do rozkłócenia z odrobiną soli).

1. Z zaczynu z drożdży, mąki, jajka, mleka, oleju, soli i cukru zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy na pół godziny. Ponownie ugniatamy i dzielimy na 8 równych części.

2. Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek w kształcie kwadratu. Wzdłuż jednego końca nacinamy paski. Na drugi koniec kładziemy ser i parówkę. Całość rolujemy.

3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i całość pieczemy 10-12 minut w temp. 200 stopni.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.