Przepisy

Hot Cross Buns


Składniki: ZACZYN: 37 g mąki chlebowej, 190 g letniego mleka, łyżeczka cukru, 18 g świeżych drożdży. CIASTO: 35 dag chlebowej mąki pszennej, 4 łyżki masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, pół łyżeczki soli, pół łyżki przyprawy do piernika, 1 dag koryntek lub zwykłych rodzynek, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. PASTA: 10 dag mąki, 35g oleju, 80g wody.

1. Składniki zaczynu dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

2. Mąkę miksujemy z masłem, aż powstaną niewielkie grudki. Dodajemy jajko, cukier, sól, przyprawy i wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn i ręcznie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę.

3. Ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wysmarowanej olejem. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów (conajmniej 1,5 cm). Przykrywamy ręcznikiem i ponownie odstawiamy na godzinę, aby podwoiły objętość.

4. Składniki pasty mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy mąki aż nieco zgęstnieje. Na wyrośnięte bułki wyciskamy pastę przez rękaw cukierniczy, nadając kształ krzyżyka. Przygotowane bułki pieczemy 15 minut w temp. 220 stopni. Gotowe bułki można posmarować ulubionym syropem.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?