Przepisy

Fasolka po bretońsku


Składniki: 1 kg fasoli (Piękny Jaś), 1 kg kiełbasy śląskiej, 30 dag boczku wędzonego, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1 szt. pomidorów w puszczce, 1 łyżka mąki do sosu, papryka słodka, papryka ostra, czubrica czerwona i tymianek.

1. Fasolę moczymy przez noc, następnie wylewamy pozostałą wodę. Nalewamy nową i gotujemy fasolę, dodając do niej tymianek i trochę soli. Ugotowaną fasolę zostawiamy w garnku, a wodę w której się gotowała odlewamy i pozostawamy do wykorzystania.

2. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni i dodać do fasoli.

3. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z olejem i smażymy. Gdy cebula się zeszkli, posypujemy ją papryką oraz dodajemy mąkę, przesmażamy chwilkę i dolewamy wody w której się gotowała fasola. Cały czas mieszając dolewamy wodę, aby powstał w miarę gęsty sos.

4. Powstały sos z cebulą dodajemy do fasoli i mieszamy. Dolewamy przecier pomidorowy i pomidory w puszce, mieszamy i całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi przyprawami.

UWAGA – Czubrica czerwona jest mieszanką ziół, którą dodaje się do dań pomidorowych.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.