Diety

Dieta wątrobowa


Czyli łatwostrawna dieta z organiczeniem tłuszczu, ma pomóc osobom mającym problemy z wątrobą. Dieta należy do grupy diet zdrowotnych i pomaga przy przewlekłym zapaleniu, marskości i stłuczeniu wątroby. O szczegółach diety, zaleceniach i przykładowym jadłospisie przeczytasz poniżej.

Wątroba to narząd, bez którego człowiek nie mógłby żyć. Realizuje szereg funkcji, takich jak przekształcanie puryny w kwas moczowy, magazynowanie żelaza i witamin, filtracja krwi i produkcja ciepła (krew wypływająca z wątroby ma 1 stopień więcej). Wątroba jest narażona na uszkodzenia, gdyż to właśnie ona musi pomóc przy zatruciach, infekcjach wirusowych, walce z pasożytami i walce z nadmiarem alkoholu. Zaniedbana i chora nie spełnia swojego zadania, co może powodować poważne powikłania. Aby utrzymać wątrobę w dobrym stanie powinniśmy dbać o dobrą dietę. Taką właśnie jest poniższa.

Mimo, że dieta nosi nazwę wątrobowej, to korzystnie wpływa także na trzustkę, pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe i jelito grube. Dzieje się tak, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych diet na świecie i nie wymaga poświęceń. Oczywiście ma organiczenia – ale są to dobre nawyki, które pomogą w dbałości o zdrowie ogólne.

Dla kogo dieta wątrobowa?

Na dietę wątrobową mogą przejść wszyscy, chcący zrobić coś dla swojej wątroby i poprawić zdrowie ogólne. Tym bardziej zalecana jest dla osób z chorobami wątroby, trzustki i jelit. Jeśli takowe mamy, powinniśmy skonsultować przejście na dietę z lekarzem.

Zasady diety wątrobowej

Jest ich dokładnie 6. Po pierwsze: jemy 5-6 małych posiłków dziennie. Muszą być spożywane regularnie, z równymi odstępami czasu. Wątroba musi nauczyć się przyjmować pokarmy po kolei i musi mieć czas, by sobie z nimi poradzić.

Po drugie, usuwamy z jadłospisu smażone potrawy. Patelnię możemy schować do szafki i wyjmujemy wszelkiego rodzaju garnki. Unikamy frytek i smażonych kotletów.

Po trzecie, usuwamy z jadłospisu pieczone potrawy. Na równi z trzecią, jest czwarta zasada, która zakazuje nam spożywania fast foodów. Nie sięgamy po pizzę, kebaby, hot dogi, hamburgery, ani żadne inne jedzenie, które dostajemy po kilku minutach

Piątą zasadą jest odstawienie wszelkich używek. Nie przyjmujemy suplementów diety (o ile nie zostały przypisane przez lekarza) i nie łykamy dodatkowych porcji witamin.

Szóstą i najważniejszą zasadą, jest wprowadzenie zmian do trybu życia. Dokładnie mówiąc – rozpoczynamy treningi! Musimy zażywać więcej ruchu, aby wątroba odzyskała swoją formę z młodzieńczych lat – to może się udać, gdyż wątroba regeneruje się!

Jadłospis diety wątrobowej

Zanim przejdziemy do szczegółowego jadłospisu, należy wspomnieć o propocjach dziennej dawki żywieniowej:
BIAŁKO – od 65 do 90g
TŁUSZCZ – od 40 do 50 g
WĘGLOWODANY – 350g
witamina C oraz E – 80 mg

Tak więc musimy pamiętać, by spożywać NISKOTŁUSZCZOWE POTRAWY. Musimy także liczyć odpowiednie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Unikamy słodkich i słonych przekąsek, a zamiast nich jemy owoce lub chrupki kukurydziane.

Produkty dozwolone na diecie wątrobowej, to: niskotłuczowe wyroby mleczne, płatki pszenne i owsiane, ryż, płatki kukurydziane, kiełki soi, soczewica, kukurydza, jasne pieczywo, suchary, piernik, kajzerki (choć w mniejszych ilościach), chrupki kukurydziane, miód, galaretka, miód pszczeli, chudy rosół na mięsie, zupy owocowe, zupy warzywne, sosy o niskiej zawartości tłuszczu, białko z jajek, ziemniaki w mundurkach, miękka margaryna, chude wędliny i mięsa (gotowane, np. w sosach): cielęcina, wołowina, drób, króliki. Warto jadłospis wzbogacić o rybę: okonia, dorsza, solę, pstrąga, szczupaka, a nawet kraba.

Podstawą diety wątrobowej są jednak owoce i warzywa. To one mają być głównym bohaterem dania. Dozwolone są: marchewka, kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, pomidory, ogórki, sielona sałata, brokuły, koper włoski, rzodkiew, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, morele, jeżyny, melony i cytrusy. Z napojów możemy wybierać pomiędzy sokami owocowymi, sokami warzywnymi, zbożową kawą z mlekiem, naparami z ziół i herbatą.

Zazwyczaj dieta wątrobowa trwa 2 miesiące – niekiedy może zostać przedłużona do 4 miesięcy. W pierwszych tygodniach jej stosowania musimy złagodzić objawy żołądkowo-jelitowe i oszczędzamy wątrobę. Wtedy skupiamy się na tym, by przyjmować głównie soki owocowe, wszelkiego rodzaju kleiki, ryż, następnie sucharki i puree z ziemniaków. Druga faza diety rozpoczyna się pojawieniem tzw. żółtaczki – wtedy zwiększamy wartość kaloryczną posiłków. Lepiej będzie, jeśli rozplanujemy sobie jadłospis na kolejne tygodnie, uwzględniając zakazy diety, dozwolone produkty oraz proporcje dawki zywieniowej. NIE STOSUJEMY OSTRYCH PRZYPRAW.

Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie – kaszka manna na mleku + napój z dzikiej róży
II śniadanie – galaretka z ryby + bułka + herbata (lub napar z ziół)
Obiad – zupa jarzynowa z lanymi kluskami + pulpety z cielęciny + ziemniaki puree + zielona sałata + kompot z wiśni
Podwieczorek – koktajl z miękkich owoców + biszkopty
Kolacja – kopytka z twarogu + surówka z marchewki + herbata z cytryną

Diety
Dieta szpinakowa
Diety
Dieta kukurydziana
Diety
Dieta na trądzik