Diety

Dieta deserowa


Co prawda wiosna jest uważana za najpiękniejszą porę roku, jednak nie za bardzo przepadają za nią alergicy. Dzieje się tak, gdyż jest to okres wzmożonej aktywności alergenów. Dlaczego? Ponieważ do życia budzą się rośliny i drzewa pylące, co na niektórych działa uczuleniowo. Jakie wyróżniamy alergie? Jak się je diagnozuje i leczy? Czego unikać będąc alergikiem? Na te i inne pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.

Na początku wyjaśnić należy czym dokładnie jest alergia. Otóż jest to nadmierna reakcja organizmu na tzw. alergeny. Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są szkodliwe, jednak u osoby ze zmienionym układem immunologicznym wywołują widoczną reakcję. Najczęściej uczuleni jesteśmy na kurz domowy, jajka, sierść kota, pyłki roślin, pleśń, dym tytoniowy, niektóre pokarmy, jad owadów, środki chemiczne z roślin, kosmetyki, detergenty, mydła oraz rumianek.

Jak pisaliśmy już w artykule pt. Jak uniknąć alergii?, o tym, że jesteśmy uczuleni najlepiej świadczą testy dermatologiczne. Obecnie stosuje się testy skórne, które polegają na wstrzykiwaniu od skórę lub wcieraniu w naskórek próbek alergenów oraz obserwowanie zachowania organizmu. Ponieważ mogą wystąpić silne reakcje uczuleniowe, tego typu badania wykonuje się wyłącznie w gabinetach lekarskich!

Ogólnie alergie podzielić możemy na 4 grupy:
– alergie pokarmowe
– alergie wziewne
– alergie iniekcyjne
– alergie kontaktowe

Alergie pokarmowe

Występują często u osób starszych i u dzieci. Po spożyciu alergenu mogą wystąpić: biegunka, podwyższenie temperatury ciała, zmiany skórne, wymioty, problemy z działaniem układu oddechowego. Najczęstszym alergenem jest mleko pochodzące od krowy (a dokładnie zawarta w nim laktoza), kurze jajka, orzechy, zioła spożywane doustnie (np. rumianek) oraz czekolada (ta powodować może zaczerwienienie skóry). Aby następstwa alergii nie były męczące, w pierwszej kolejności powinno się unikać alergenów w jadłospisie. Po przebadaniu przez lekarza należy przyjmować odpowiednie medykamenty.

Alergie wziewne

Pyłki roślin to najgorsza zmora alergików. Stanowią niemal całość alergenów zaliczanych do głównych przyczyn alergii. Innymi są kurz, dym tytoniowy, sierść zwierząt oraz pleśń. Gdy te dostaną się do układu oddechowego, następuje reakcja organizmu, mająca na celu zablokowanie drogi alergenów do płuc, przez co się dusimy i zatrzymana zostaje funkcja oddychania. Aby przeciwdziałać tej reakcji, należy zawczasu przyjmować medykamenty i czym prędzej zdiagnozować chorobę u lekarza specjalisty.

Alergie iniekcyjne

Czyli alergia na leki i substancje chemiczne. Alergeny mogą doprowadzić do tzw. wstrząsu anafilaktycznego, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia.

Alergie kontaktowe

Czyli reakcja na kosmetyki, biżuterię, materiał ubrania, a nawet drugą osobę.

Diety
Dieta szpinakowa
Diety
Dieta selerowa
Diety
Dieta na trądzik
There are currently no comments.