Diety

Dieta a cukrzyca


Cukrzyca to bardzo poważna choroba cywilizacyjna. Niestety, z roku na rok liczba zachorowań rośnie, a niewielu z nas zdaje sobie sprawę z ograniczeń i zobowiązań wynikających z jej odchorowania.

Dieta cukrzyka jest bardzo charakterystyczna. Właściwie, są to niemal same wyrzeczenia i zakazy. Dieta cukrzyka ma na celu zapobieganie miażdżycy oraz nagłemu podwyższeniu się poziomu glukozy we krwi. Nie ma jednej ogólnej recepty na idealną dietę cukrzycową – wartość energetyczną oblicza się na podstawie masy ciała chorego. Ogólnie jednak przyjęta zostaje zasada, że chorzy na cukrzycę spożywają produkty bogate w błonnik i redukują ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Diabetyk (czyli osoba dotknięta chorobą cukrzycy) musi wykorzystywać w swojej kuchni składniki z odrębnej grupy produktów. Obecnie produkowane są osobne partie żywności dla zdrowych ludzi i specjalne dla diabetyków. Mimo, że potrawy zjadane przez chorych na cukrzycę mają normalne nazwy, to proporcje poszczególnych produktów są kompletnie inne, niż w zdrowej kuchni. Niektóre produkty zostają całkowicie usunięte z jadłospisu (szczególnie te zawierające cukry proste). Inne można zastąpić, np. zamiast tłuszczu używamy olejów roślinnych, a cukier zastępujemy saharyną. Z kolei warzywa i owoce podajemy w wersji surowej lub gotowanej.

Czego nie mogą jeść diabetycy?

Przede wszystkim miodów, dżemów, marmolad, tortów, czekolad, napojów gazowanych, batonów, ciężkich smażonych potraw, tłustego mięsa, tłustych serów, tłuszczy (smalec, słonina itp.), pasztetów, śmietany, kostek rosołowych i ostrej papryki.

W niewielkich ilościach można spożywać groch, fasolę, ciemne pieczywo, gotowane potrawy z mąki, kasze, ryż (w każdej odmianie), zsiadłe mleko, chude mięsa i wędliny, gotowane ziemniaki, gruszki, banany, winogrona i jogurty.

Co jest dozwolone w diecie cukrzyka?

Bez ograniczeń można spożywać szparagi, kapustę, kalafiora, szczypiorek, cykoria, boćwina, świeże ogórki, ogórki kwaszone, ogórki konserwowe, szpinak, dynię, brokuły, sałatę, paprykę, pomidory, pory, marchewkę, rzodkiewkę, rabarbar, cebulę, selera, korzeń pietruszki, fasolkę szparagową, zielony groszek i dojrzałe owoce miękkie.

Wśród potraw dozwolonych dla diabetyków znajdują się:
– duszona ryba w mleku
– pieczone filety rybne
– pieczone kotlety cielęce
– gołąbki- zupa z dyni
– zupa z kurczaka
– ryż z owocami
– ciasta z owocami na razowym cieście.

Diety
Dieta na trądzik
Diety
Dieta szpinakowa
Diety
Dieta beztłuszczowa