Przepisy

Chleb do zupy


Składniki: 50 dag mąki pszennej, 100ml mleka, 100ml wody, 6g suszonych drożdży, sól, jajko, papier do pieczenia.

1. W pięciu łyżkach letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Wlewamy je mąki, dodajemy wodę, sól oraz pozostałe mleko. Całość ugniatamy do gładkości. Gotowe ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

2. Ciasto ponownie ugniatamy i nadajemy kształt okrągłego chleba. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 min. Następnie smarujemy chlebek rozbitym jajkiem. Pieczemy przez około 35-40 min w 180 stopniach.

3. Chlebek zostawiamy do ostygnięcia. Odkrawamy górną część i wyciągamy z niego miąższ – zostawiając nieco po bokach.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?
There are currently no comments.