Przepisy

Bułeczki z kapustą


Składniki: 2 szkl. mąki (najlepiej krupczatki), szklanka mleka, 3 dag drożdży, 3 jajka, 2 żółtka, łyżka cukru, 30 dag kapusty kiszonej, duża cebula, łyżka oleju, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, kminek.

1. Cebulę siekamy i podsmażamy. Kapustę szatkujemy i odciskamy z kwasu. Podlewamy wodą i gotujemy 30 minut. Dodajemy odrobinę kminku, majeranku, solą i pieprzem. Studzimy i osączamy z nadmiaru płynu.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Szklankę mąki łączymy z resztą ciepłego mleka i mieszamy. 2 z jajkai i żółtka rozkłócamy ze sobą, dodajemy do mąki razem z rozczynem. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy nieco więcej mąki. Wyrabiamy, aż będzie odstawiać do ręki. Odstawiamy na pół godzinie do wyrośnięcia.

3. Od ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże placki. Na środek każdego porcję kapusty i formując kulkę, zlepiamy ciasto na farszu. Bułki układamy na wyłożonej papierem formie, zachowując duże odległości.

4. Ostatnie jajko rozkłócamy i smarujemy nim każdą bułkę z osobna. Odstawiamy na 20 minut, po czym pieczemy pół godziny w temp. 180 stopni.

Bułeczki są dobre z czystym barszczem.

Przepisy
Jak przygotować ogórki kiszone?